Ole Benonisen, Elias Olsen, Mikal Andersen

17.12 1881 skjer det et ulykke i Straumfjord, Husmand Ole Benonisen (f1820) og hans sønn Elias Olsen (f1856) er på havet sammen med Husmand Mikal Andersen (f1846). Sønn av Anders Klæboe Isaksen, Stor-Straumfjord. Mikal er gift med Mathea M. Henriksdatter fra Ballstad. Alle 3 menn drukner. Det står ikke noe om hvordan de forliser. Kanskje var det kveitefiske rett oppunder jul. Ole Benonisen er oppført som strandsitter og fisker på gården Guldvig. (Sørvoll) En finner navnet hans flere plasser i kirkebøkene da han utførte hjemmedåper i grenda. Noe som var vanlig ved lang kirkevei , spesielt vinterstid.

Ole Schieldrup Forsaa

Det var Ole Schieldrup Forsaa f. 1896 som ble tatt av snøskred i Muddan 6 mars 1925 Dødsårsaken i kirkeboka for Ole er "Begravet i sneskred", han døde 6. mars og ble begravet 13. april i Sagfjord.

Han hadde sønnen Olaf Johan Ingeberg  f.1922, med Anna Sofie Danielsdatter f.1887 -  på Sirines.

Ole Schieldrup var sønn av Edvard og Gjertine Kornelia Johansen ( søster av min bestefar Edvard Andorsen) Han voks opp i Forsan ilag med sine søsken Amandus, Charlotte (Lotte), Jonna og Emma

Flere veldig triste ulykker

Det har nok vært flere ulykker i Straumfjorden. Isak Andersen (far til Bernahard Nordnes) Hadde en sønn som fikk navnet Mikal Olai Isaksen. (F1882) Han var nok oppkalt etter sin onkel som druknet året før han ble født. Dessverre forsvant den yngre Mikal og på havet, i 1910 står det følgende i kirkeboken. "Druknede på Sagfjorden. Reiste ut pa en liden baat. Denne fandtes ilanddrevet uten at det kunde ses at den var kantret." I tilegg mistet Isak Andersen 2 barn til på henholdsvis 4 og 9 år av ukjente årsaker i 1883/84 med 2 måneders mellomrom (Ida og Anders). Pluss en sønn på 18 år i 1896. (Sofus). Så livet var nok ikke bare lett for den mannen. Han døde for øvrig 3 år før sønnen Mikal forsvant. En annen ulykke skjedde i Vassvik, her omkom Peder Marelius Andreas under tømmerfløtning i 1880. Det står ikke hvor. Men ettersom Anders Klaæboe Isachsen hadde sagbruk i Straumfjordvatnet på denne tiden kan det nok tenkes at det var der. Kanskje de fløtet tømmer gjennom Vattenstraumen.

En handelsmann bli tatt av ras

Her er jeg veldig usikker, men har hørt at en handelsmann som hadde butikk ca rett ned for Litjmyra i Straumfjord ble tatt av ras ilag med butikken sin, tror han omkom men ikke sikker og tror hans etternavn var Nilsen. Har satt igang hjelpere til å finne ut av dette som æ mene å huske som ei fortelling fra mine forfedre.

Tusen takk til Harald Holmvåg, han fant ut litt mere om dette nu i dag Mandag 13.01.2014

Hans Nilsen hadde butikk i Lille Strumfjord. Den flyttet han senere til Røttangen og drev der. Senere omkom han visstnok på en båttur på Sagfjorden. Hans var far til gamle Martin Bolsøy som var far til Bernhof, Arne, Martin m.fl. Bolsøy.

Håper å finne hvilket årstall Hans Nilsen hadde butikk i Straumfjorden og om han måtte flytte butikken pga av ras der den sto like nedfor Litjmyra.

Kommentarer

04.07.2017 20:28

Lars Sandbakk

Hei. Jeg har mye mer informasjon om min tippoldefar Hans Marselius Nilsen som kullseilte på Sagfjorden i 1921. Han var blant annet gift med enken Mathea Henriksdatter etter Mikal Andersen.